UA-173530259-1 googled48e1b82401f9418.html
 

Naturvägledare Norra Vättern - vi bloggar och berättar om:

Kajakkurser, Friluftskurser och Skogbad. 

Men också om våra rekturer och egna äventyr

Det har varit ett långt uppehåll i skrivandet i bloggen. Jag trodde nog att jag valde bort bloggen för gott. Men nu vill jag försöka få liv i den igen. Kanske är det enklare att göra det under vinterhalvåret?

Vad vill jag då ha bloggen till? Jo att berätta om livet bakom kulisserna som Naturvägledare norra Vättern. Allt det där som kräver fler ord än de som ryms i inlägg i sociala medier.

Berätta om böcker jag läser, om jobbet med Agenda 2030, Hållbarhet på riktigt, planering och om paketering av äventyr i stort och smått.

Följ med på min resa!I helgen var vi med och ledde en tur i Hjärtasjön för Friluftsfrämjandet. När vi planerade i vintras tänkte vi att i slutet av april är det vår, sol och skönt häng på Kopparbergs äng medan fåglarna sjunger.

Vi fick uppleva olika väder, mulet, solsken, vindbyar som nästan fick oss att tappa andan, kornsnöbyar. Nog den kallaste paddlingen det här året.Men vad gjorde det? Vi paddlade längst strandkanterna, stundtals mellan träden då det var mycket vatten. Stundtals genom fält av pors.Vildmarkskänslan är påtaglig i den här delen av Lerbäcks bergslag i kanten av Tylöskogen. Få hus och djupa skogar. Lommens klagan över vattnet, Tranans trumpetande och högt där uppe bland molnen en Fiskgjuse som ryttlar i vinden.Hjärtasjön är en sjö att återvända till, för mig var det andra gången på kort tid. Kanske den perfekta gryningspaddlingssjön?

Hur som helst blev det en lyckad dag i kajaken, kulturhistoria, natur och teknikträning i vinden.

Vintertid är det tyst och stilla i skärgården. Vi är själva bland öarna lite längre ut ligger några fiskare med sina båtar och försöker överlista lax och öring. För vår del handlar det mer om att få paddla tekniskt längst strandlinjen och mellan stenarna som ställer krav på precisa paddeltag i både styrka och styrning. Ibland över ler- eller sandbotten för att i nästastund se ner i det klara vattnet på storör som runda fotbollar. Lavarna färgar de branta bergssidorna i olika gröna och bruna nyanser med inslag av signalgult (gulmjöl). Fukten gör färgerna klarare och skarpare i det svaga dagsljuset. I horisonten ser vi solen bryta igenom molnen för att i nästa stund paddla i ett stilla snöfall.Vinterpaddling är kompromisslöst och kräver sin paddlare. Säkerhet och riskbedömning är mer avgörande och det finns inga kompromisser. Vattnet kyler bara fingrar fort. Det är magiskt att vinterpaddla, men inget för nybörjaren eller den som inte har en snabb och säker räddning vid ev olycka. Klädseln handlar inte om snobberi utan om klokskap. Närheten till land avgörande och kamratskapen ovärderlig.Vi erbjuder vinterpaddling i liten grupp. Men förväntar oss att de som kommer med oss ut har verifierade kunskaper motsvarande minst grönt paddelpass